Élet-Jel Egyesület

"...Senki nem ad szabadságot felülről, ha több szabadságot akarunk, több felelősséget kell vállalnunk." (Ina May Gaskin)

Családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátás

Ezen a linken találod a legújabb, 2019. decemberétől érvényes szakmai irányelvet, mely az egészségügyi szakemberek és egyéb felhasználók döntéseit hivatottak segíteni:

Figyelemre méltóak a benne olvasható definíciók, pl.:

• Családbarát szülészeti ellátás:A gyermekvállaláshoz a fogantatás előtt, a várandósság és a szülés, valamint a gyermekágyas időszakban a lehetséges fizikális és lelki segítséget megadó, családközpontú ellátás, melynek az egészség megőrzése mellett fontos célja, hogy a család minden tagjának pozitív élményévé váljon ez az időszak, és az ellátás megfontolásaiban figyelembe veszi a várható közeli és távolhatásokat az anyára, az újszülöttre és a családra nézve egyaránt.

• Családbarát szülés: Az a szülészeti gyakorlat, melynek során a szülő nő egyágyas, családi szülőszobában, az általa választott kísérővel együtt, természetes szemléletű szülészeti gyakorlattal, az egyéni igényeknek megfelelően megválasztott szülési módok alkalmazásával, háborítatlanul szülhet.

• Családbarát újszülött ellátás: Az az ellátási forma, amikor az újszülött világra jöttének pillanatától együtt marad az édesanyával, illetve a szülészeti ellátást nyújtó intézet lehetőségeitől függően az édesapjával is. Ennek eredményeként lehetőség nyílik az aranyóra megfelelő kitöltésére, az újszülött késői ellátására, az igény szerinti szoptatásra, illetve arra, hogy az anya gyermekével megszakítás nélkül együtt lehessen.

• Családi szülőszoba: A családi szülőszoba a kórházi ellátás és biztonság mellett az otthoni szülés kényelmét, kedvező pszichés feltételeit nyújtja, melyben a kórházi személyzet segíti, támogatja az eseményeket, az igazi főszereplők a szülő nő, az általa választott kísérő (legjellemzőbb módon az apa), az újszülött, azaz a család.